Til forsiden
Aktuelle skadedyr og svampesygdomme - December


December..vinteren er over os …………….

Prognosen for måneden siger:
  • - Gennemsnitstemperatur: 2,0 0C
  • - Nedbør : 56 mm
  • - Antal solskinstimer 42

Planlæg næste sæson. !

Når nu julen er vel overstået er det tid at glæde sig til næste sæson.
En søgning med google efter frøfirmaer eller frøkataloger bringer mange resultater. Bestil frøkataloger og gå om muligt uden om de vækster som gav for mange problemer med sygdomme og skadedyr i den forgangne sæson.
Er dette ikke muligt kan du bruge vintertiden til at fastlægge en taktik der helst skal være baseret på dyrkningsmæssige foranstaltninger.

Gør noget for fuglene. !

Opsætning af fuglekasser som sikrer en større fuglepopulation kan gøre en forskel. Især i forårsperioden kan mejsefugle fortære store mængder skadedyr, men også stære kan være gode hjælpere ved f. eks gåsebilleangreb. Der findes gode vejledninger på nettet hvis man kigger efter fuglekasser.
Fodring i den kolde tid er en selvfølgelighed for enhver haveejer, prøv at gøre det hele året .

Bygning af fodderbræt

Fuglene er nok ligeglade med det kustneriske udtryk..............men alligevel. Man skal se på det hele året !.

Jeg har selv forsøgt mig (se ovenstående billede). Til evt. interreserede kan jeg oplyse.
  • Til taget er anvendt rør som jeg har købt hos en tækkemand. Det er vigtigt at der anvendes korte rør (de er tynde i toppen), det gør det lettere at få spids på taget. Man kunne også bruge såkaldt "Langhalm".
  • Taget består af en rund plade. Oven på pladen er der af lister, bygget en let "spærkonstruktion". For at rørerne ikke skal falde igennem er der vandret trukket nogle tråde (ringe af alm. hegnstråd).
  • Rørerne er bundet på med tynd bindetråd (fåes i byggemarkeder). Det er vigtigt at denne tråd er rustfri eller galvaniseret).
    Jeg har ikke selv forstand på at tække, men jeg har prøvet mig frem. Rørerne kan slås på plads med et bræt nedefra, efter at de er bundet på. Jeg bandt rørerne på i små bundter, fæstet til de vandrette indvendige trådringe.
  • Kobberplade har jeg købt hos en jernhandler. Det øverste "kobberkræmmerhus" har jeg først lavet i pap og derefter overført til kobber. Samlingen kan udføres som lodning (kræver lille gasbrænder og loddetin) eller popnitter.
Mus

Som tidligere beskrevet kan mus være et stort problem. Det er markmusen der nu søger tæt på vore huse. Udover at forårsage gnav på træer og er det meget almindeligt at de kaster sig over vore egne forråd. Har man æbler stående i kasser kan disse sikres mod museangreb. Læg et stort stykke plast ud over et bord så plasten hænger ned langs siden. Stil kasserne oven på plasten. Musene skal nu for at få adgang til delikatesserne forcere plasten. Det kan de ikke !

Alternativt kan udlægges musegift og sættes fælder, som også nedbringer risikoen for at få uventet besøg inde i huset.

Harer og rådyr

Nyplantede træer, især frugttræer er udsatte. Besøg af haren kan være en sjov oplevelse, dog ikke når det går ud over de nyplantede træer. Kyllingetråd eller anden fintmasket ståltråd sat rundt om stammen er en god beskyttelse. Sværere er det med rådyr en indhegning med såkaldt dyrenet i 180 cm´s højde er effektiv men også besværlig. Der findes mange råd om hvordan man undgår rådyrbid lige fra ophængte menneskehår over blafrende plastikstrimler, til ildelugtende æteriske olier. Der er dog delte meninger om effektiviteten af disse råd.

Græsplænen



Fodspor på plænen. Skader efter færdsel på frosset græs.
Foto: Magnus Gammelgaard


Pas på når du færdes på græsplænen her i /vinterperioden. Plænen er særdeles følsom for færdsel. I perioder hvor græsset er stivfrosset, kan en vandretur rent bogstaveligt sætte dybe spor.
Græsset skades hvor man træder, det skal nok komme igen, men først et stykke tid hen i foråret. Måske er vinteren til at planlægge nogle stier der gør færdsel hele året lidt lettere.

Ud skal vi !



Nogle jordbærsorter får gule blade om vinteren.
Her er det sorten Symphony til højre i sammen ligning med den sene sort Florence til venstre
Foto: Magnus Gammelgaard




Også i erhvervet er der stor forskel på gulfarvningen af bladene om vinteren.
Her er det sorten Honeoye til højre.
Foto: Magnus Gammelgaard


Indendørs

Når det udendørs er sat på vågeblus får vi tid at beskæftige os lidt med de indendørs planter. I de fleste tilfælde er manglen på lys den begrænsende faktor for vækst. Så derfor, flyt planterne så langt ud til vinduerne som muligt. Der kan suppleres med kunstigt lys fra dertil indrettede vækstlamper, men dette skal kun opfattes som et ganske lille tilskud.

Har man mulighed for ikke at anbringe sine planter oven over radiatorerne er det en god ide at undgå den høje temperatur og udtørring til følge. Når der er mangel på lys skal de øvrige faktorer der fremmer væksten nedsættes, altså også temperaturen. Angreb af skadedyr i potteplanter er ret almindeligt og man bør gøre noget ved det inden det bliver for voldsomt.
De almindeligste er spindemider, bladlus, trips, mellus, uldlus og skjoldlus.
Insektsæber har en række fordele i forbindelse med indendørsplanter og virker bredt på mange Skadedyr. Desuden er det muligt at anvende biologisk bekæmpelse. Det er imidlertid vigtigt at vide hvilket skadedyr man har for at opnå den fulde effekt af behandlingen. Se hjemmesiden hvor der findes råd og vejledning.


Til forsiden