Til forsiden

Svampesygdomme

  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk


Generelt om gråskimmel

 

Gråskimmel på tomat (Botrytis cinerea)


Botrytis cinerea
Kraftige stængelangreb på tomater kan få planterne til at dø.
(Botrytis cinerea)
Foto: Magnus Gammelgaard.


Gråskimmel på tomater

De fleste der dyrker tomater i deres drivhus har stødt på dette problem. Sidst på sæsonen, når planterne fylder det meste af drivhusrummet, begynder enkelte planter at blive gule og hænger slapt ned med bladene. Også på friland kan disse symptomer iagttages.

Gråskimmel er en af de almindeligste svampesygdomme vi kender og kan angribe en lang række af vore dyrkede planter.

Botrytis cinerea
Sådanne grålige pletter er tit de første symptomer på gråskimmelangreb.(Botrytis cinerea).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Symptomer


Grålige pletter på bladene, der senere udvikler sig til blødråd. I denne forbindelse ses ofte en grållig, støvet sporebelægning.
Ofte ses stængel angreb. I mange tilfælde er disse startet ved en efterladt stab fra afbladningen, eller anden form for såring af planten. Stængelangrebene er de alvorligste, da de ved kraftige angreb helt kan ringe stænglen og afskære den øverste del af planten for at få tilført vand og næring.
Frugterne kan også angribes. Symptomerne er her blødråd. Et specielt symptom på frugterne kaldet Ghost spot, udvikles på frugter der er ved at modne. Her ses lyse pletter på den røde baggrund. Forklaringen er at angrebet tørrer ud om dagen og derfor standser. Symptomerne benævnes også aborterende gråskimmel.

Botrytis cinerea
Kraftige gråskimmelangreb på blade og bladstilke.
(Botrytis cinerea).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Botrytis cinerea
Her er et blad kommet i klemme ved opbindingen og resultatet ses tydeligt.
(Botrytis cinerea).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Sygdomsforløb


Som mange andre svampesygdomme er fugtighed nødvendigt for at denne sygdom vil slå an og udvikles i drivhuset. Derfor ses angreb af gråskimmel da også normalt sidst på sommeren, når luftfugtigheden i drivhuset ofte er et godt stykke over de 75 %. Da huset på dette tidspunkt tit er fyldt helt op med planter og temperaturen er over de 20 grader, kan denne sygdom udvikles hurtigt.

Gråskimmel sporer findes overalt i luften og er fugtigheden til stede vil de kunne spire på planterne. Gråskimmelsporer kan ikke ligesom hos meldug spire direkte ind gennem plantevævet, men kræver ofte en eller anden form for såring af planten for at kunne angribe.
En sådan såring kan frembringes hvis er findes insektangreb, men vi er også selv med til at foretages den, når vi berører planterne eller foretager forskellige former for beskæring.
Gråskimmel kan i princippet kun leve og vokse i dødt plantevæv. Er sygdommen dog først inde i plantevævet vil den kunne vokse videre, idet den udskiller oxalsyre som dræber cellerne der støder op til svampeangrebet.

Botrytis cinerea
Her har snoren beskadiget stænglen, så der er skabt mulighed for gråskimmelangreb.
(Botrytis cinerea).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Botrytis cinerea
En efterladt stab fra tidligere afbladlning er en indfaldsvej for gråskimmel.
(Botrytis cinerea).
Foto: Magnus Gammelgaard.




Modforanstaltninger


  • Ventilation. Gråskimmel trives under fugtige forhold. I sensommeren holdes vinduer og døre en smule åbent hele døgnet.
  • Undgå beskadigelse: Gråskimmel angriber ofte gennem sår. Vær påpasselig ved beskæringen. Rene snit med et skarpt redskab er bedre end flossede såringer. Det er vigtigt at foretage afbladning og beskæring tidligt på dagen så sårene kan nå at tørre ud inden natten.
  • Lys og luft. Plantene eller bladmassen må ikke være for tæt. Ved beskæring skabes der luft mellem planterne.
  • Kemisk bekæmpelse


    Normalt tilråder man ikke en egentlig kemisk bekæmpelse i forbindelse med privathavebruget. Se evt. under Generelt om gråskimmel

    Bekæmpelse


    Ved konstateret angreb er det vigtigt at fjerne angrebne plantedele og derved minimere den videre spredning.
    Stægelangreb kan bortskæres med en skarp kniv, hvis disse ikke helt har ringet stænglen. Man bliver overrasket over hvor lidt forbindelse mellem stængelafsnit der er nødvendig for at planten fortsat vil kunne vokse.
    Jeg modtager meget gerne gode råd, som jeg så skal forsøge at videreformidle.!



    Botrytis cinerea
    Gråskimmel på frugterne kan også forekomme.
    (Botrytis cinerea).
    Foto: Magnus Gammelgaard.


    Botrytis cinerea
    En speciel form for symptomer kaldet "Ghost spot" fremkommer under forhold med dugdannelse på frugterne.
    Gråskimmelsporen spirer, men angrebet tørrer ud i løbet af dagen. Fænomenet kaldes også for aborterende gråskimmel. Resultatet ses som en gul ring.
    (Botrytis cinerea).
    Foto: Magnus Gammelgaard.


Tilhørsforhold i svamperiget

Knoldskivefamilien



    Opdateret d. 03.01.2023