Til forsiden
  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk

Skadedyr

Generelt om nematoder

Bladnematoder (Aphelenchoides spp)

Hvad er det for mørke felter på bladene af mine stauder..?

Aphelenchoides spp
Bladnematoder (Aphelenchoides spp)  ses som mørke afgrænsede felter her på Høstanemone (Anemone japonica Königin Charlotte)
Foto: Magnus Gammelgaard.


Navne

Bladnematoder (Norge)
Knopp-ock bladnematod (Sverige)
Leaf nematode  (English)
Lehtiankeroiset (Finsk)
Anguillule (Fransk)

Bladnematoder

Nematoder, også kaldet rundorme, er ofte svære at diagnostisere på grund af størrelsen som oftest kræver et mikroskop. Der findes mange forskellige slags, både nyttige som vi bruger til bekæmpelse af skadedyr, f.eks øresnudebillelarver og de skadelige som oftest lever i jorden i forbindelse med planterødder.
Bladnematoderne lever derimod inde i bladene hvor de suger plantesaft. De er umulige at bekæmpe så kasser planterne hvis de har bladnematoder.

Udseende

Bladnematoder er helt glasklare og har en længde på 0,4 til 1,2 mm. Kradser man i angrebne områder med en spids genstand på en glasplade og samtidig tilfører en vanddråbe, kan det lige netop lade sig køre at afsløre de små rundorm med snoende, svømmende bevægelser ved brug af en lup. Ellers er det bedst med et mikroskop. De er helt glasklare og ses derfor i direkte belysning bedst på en sort baggrund, med mindre man har mulighed for at få lyset til at skinne gennem glaspladen nede fra.

Symptomer

I prydplanter opdages de oftest ved at bladene får vanddrukne pletter der senere udvikler sig til mørke felter, afgrænset af bladnerverne.Nematoerne kan ikke forcere bladnerver, men skal ud af bladet og igen ind gennem spalteåbningerne.
Det er oftest de nederste, ældste blade der angribes først og som senere ved kaftige angreb visner.
Hos jordbær hvor nematoderne lever ektoparasitisk (uden på bladet) ses symptomerne om foråret og på forsommeren som formindsket behåring af bladstilk og bladplader, der ofte er helt nøgne. Desuden bliver bladstilkene korte og fortykkede.


Aphelenchoides spp

Nærbillede af symptomer på bladnematoder (Aphelenchoides spp) her som mørke afgrænsede felter her på Høstanemone (Anemone japonica Königin Charlotte)
Foto: Magnus Gammelgaard.Aphelenchoides spp

Bladnematoder (Aphelenchoides spp)  set gennem mikroskop
Foto: Magnus Gammelgaard.


Biologi

Voksne nematoder og æg overlever vinteren i knopper eller visne blade. Bladnematoder kan overleve i visne blade i flere år. Om foråret angribes de nye blade og knopper. Nematoderne kan flytte sig fra blad til blad når der findes tilstedeværelse af dug eller en tynd vandfilm. De trænger ind i bladene gennem spalteåbningerne. Generationstiden er på ca 14 dage.

En lang række planter angribes af bladnematoder. I litteraturen nævnes familierne: Liljefamilien, ranunkelfamilien, læbeblomstfamilien, kurvblomstfamilien, natskyggefamilien, valmuefamilien m. fl.
Følgende plantearter er også nævnt: Agaratum, Anthurium, Anemone, Asters, Calceolaria, Chrysanthemum, Cyclamen,  Dahlia, Delphinium, Gloxinia, Hydrangea, jordbær, Hortensia, Kalanchoë, Lillium, Pelargonium domesticum, Peperomia, Primula, Pteris, Saintpaulia, Scindapsus, Zinnia

Modforanstaltninger

  • Undgå spredning: anskaf ikke planter du har mistanke om er inficeret med nematoder.
  • Fjern angrebet plantemateriale og især visne blade hvori nematoderne kan overleve i adskillige år
  • Sædskifte: Dyrker du i jorden er det vigtigt ikke at plante modtagelige planter samme sted hvor der tidligere har været angreb af bladnematoder.

Naturlig bekæmpelse


Bekæmpelse

Bladnematoder kan ikke bekæmpes. Dog er det muligt at varmtvandsbehandle stiklinger i 50 grader varmt i ca 5 minutter. Det er en hård behandling og ofte vil stiklingerne ikke kunne klare den høje temperatur.


Se i øvrigt Generelt nematoder


Gåde råd til bekæmpelse bladnematoder modtages gerne !

Læs også landsbrugsstyrelsenen side om bladnematoder


Opdateret d. 18-07-2022