Til forsiden
  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk

Skadedyr

Skærmliljegalmyg (Agapanthus galmyg) (Enigmadiplosis agapanthi)

 - undgå dette skadedyr i Danmark!Hvad er det for et dyr der ødelægger blomsterne i skærmliljerne..?

Agapanthus galmyg
I cirklen ses Agapantrus blomster helt ødelagt af Agapanthus galmyggens larve (Enigmadiplosis agapanthi).
Foto: Lone Hockenhull .
Skærmliljegalmyggen

Fra Lektor John Hockenhull fra Københavns Universitet har jeg venligt modtaget følgede:
"Jeg vil med dette indlæg gerne sætte fokus på en alvorlig skadedyr på den afrikanske skærmlilje (Agapanthus), som vi kan forvente snart kommer til Danmark, indført på importerede Agapanthus planter.
Afrikansk skærmlilje (Agapanthus), har været bemærkelsesværdigt fri for alvorlige skadedyr og sygdomme, men denne lykkelige situation er nu definitivt truet af et for nyligt opdaget skadedyr, som er fundet og beskrevet i England. Skadedyret har fået det videnskabelige navn Enigmadiplosis agapanthi, og da det er en galmyg, har englænderne valgt at kalde den Agapanthus Gall Midge.

På en havetur til England fornylig har vi med egne øjne set hvor skæmmende et angreb af Agapanthus Gall Midge er. Myggen lægger sine æg i blomsterknopperne, hvori dens larver udvikles og blomsterne ødelægges (se foto). Derefter går larverne ned i jorden, hvor de forpupper sig. Der er flere generationer om året.
Kendskabet til dette nye skadedyr på Agapanthus er vigtigt også for os i Danmark. Stort set alle Agapanthus, der sælges her i landet er importerede og en hel del købes i nethandel fra Storbritannien. Det er således sandsynligt, at skadedyret før eller senere indføres til Danmark på indkøbte planter fra Storbritannien.
Der er allerede fortaget en undersøgelse af problemet omfattende insektet og dets livscyklus, symptomer og skader på agapanthus, samt indledende forsøg med bekæmpelse. Resultaterne fra undersøgelsen findes på nettet:https://ahdb.org.uk/development-of-novel-control-options-for-agapanthus-gall-midge-2
 I maj 2018 er der bragt en kort omtale af havebladet The Garden (s. 29). Jeg er selv en stor beundrer af Agapanthus og har en større samling af sorter, de fleste indkøbt i England fra specialiserede gartnerier derovere. jeg vil opfodre DSPSs Nomenklaturudvalg til at tage dette nye problem under sine vinger og finde et dansk navn på skadedyret.

Med venlig hilsen, John Hockenhull "

Navne

Agapanthus Gall Midge     Engelsk
Skærmliljegalmyg               Dansk

læs og denne rapport fra det engelse haveselskab
 https://www.rhs.org.uk/science/pdf/plant-health/agapanthus-gall-midge-end-of-season-report-2015.pdf
Opdateret d. 05.02.2023