Til forsiden
  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk

Skadedyr


Gammauglen (Autographa gamma)

Hvad er det for grønne larver i min salat..?

Autographa macrogamma
Gammauglens larve er næsten altædende, men især lækre sprøde grønsagskulturer står på hovedmenuen. (Autographa gamma)
Foto: Magnus Gammelgaard.


Navne (Eft. Eppo 2020)

Pistooltje-gammauil (Dutch)
Beet worm, Silver Y moth   (English)
Gammayoekkoenen  (Finnish)
Gamma, Noctuelle défoliatrice, Noctuelle gamma, Noctuelle grise des jardins (French)
Gammaeule (German)
Nottua gamma (Italien)
Gammafly (Norwegian)
Lambda (Spanish)
Gammafly, Gammatecknat metallfly (Swedish)
Mеталловидка гамма (Russian)

Gammauglen


Ugler er inden for sommerfugleverdenen betegnelsen for det vi normalt kalder for natsværmere. Gammeuglen er speciel fordi den ikke kun flyver om natten, men ofte kan træffes i dagtimerne. Det er tit i skumringen at man lægger mest mærke til denne spændende sommerfugl. Det er larverne der generer os som plantedyrkere, som ved deres gnav kan gøre et stort indhug i vore afgrøder. Den voksne natsværmer han dog også en gavnlig funktion. Når den søger nektar i forskelige blomstrende planter er den med til at foretage bestøvning. Larverne kan se meget forskellige ud afhængig af alder og udviklingstrin. Den voksne derimod med det græske bogstav gamme på hver vinge, kan selv vore børn lære at kende.

Udseende

Autographa macrogamma
De hvide gammategn på hver vinge er et godt kendetegn på den voksne Gammaugle. (Autographa gamma)
Foto: Magnus Gammelgaard.

Gammauglen har et vingefang fra 30 - 43 mm. Der kan dog findes mindre eksemplarer. Grundfarven er grå med mørkere tegninger, men udseendet kan være meget variabelt. Det der ikke varierer er det hvide gammategn på hver vinge. Ifølge www.fugleognatur.dk, kan den dog forveklses med "det Gyldne U" (Autographa pulchrina) og "det Gyldne J (Autographa jota), men adskilles fra disse, ved at det hvide gammategn ikke er afbrudt.
Larverne af gammauglen kan se meget forskellige ud. Farven varierer fra lys grøn til helt mørk, oliven grøn (det sidste især hos unge eksemplarer). Larverne har en mørkgrøn linie med hvid kant i hele kroppens længde. Desuden findes en svag gule linje langs åndehullerne. Larven har 4 hudskifter og opnår en maksimum længde på 20-40 mm. Larverne har kun 3 par gangvorter, hvilket betyder at deres måde at bevæge sig på, ligner det man ser hos målerlarver.
Pupperne er ca. 2 cm lange, skinnede sorte og findes indspundne i en kokon på de nederste blade eller ved jordpoverfladen.
Æggene er 0,57 mm i diameter, lyse med ribber og findes enkeltvis eller i hobe på bladene.


Autographa macrogamma
Her ses gammauglen suge nektar i en mælkebøtte blomst midt på dagen. (Autographa gamma)
Foto: Magnus Gammelgaard.
Autographa macrogamma
Gammauglen i aktion i skumringen, hvor den besøger havens duftende Agapanthus. (Autographa gamma)
Foto: Magnus Gammelgaard.

Symptomer

Larverne kan angribe mere end 230 forskellige plantearter, og er oftest et problem i grønsagskulturer. F.eks i salat. Det kan også ske de finder ind i drivhuset hvor bl.a tomat blade og frugter er på larvernes menu. De opptræder mest enkeltvis, men kan også findes i grupper. Små larver skelleterer bladene, medens større larver æder hele bladet. I forbindelse med angreb af larverne, ses ofte de små kuglerunde ekskrementer.
Larverne er aktivt ædende om natten. Om dagen trykker de sig tæt til bladene og forstyrres de, lader de sig falde til jorden.

Autographa macrogamma
Her ses en ung gammaugle larve på flittiglise (Impatiens) (Autographa gamma)
Foto: Magnus Gammelgaard.

Autographa macrogamma
Her det tagetes planter der på trods af deres kraftige duft også kan angribes af gammauglens larve (Autographa gamma)
Foto: Magnus Gammelgaard.

Autographa macrogamma
Under tagetes planterne fandtes orange kugler som er larvernes ekskrementer (Autographa gamma)
Foto: Magnus Gammelgaard.

Biologi

Den voksne gammeaugle kan ikke overvintre hos os i Danmark (endnu?), men kommer flyvede fra lande syd fra alperne. Antallet af voksne der besøger os afhænger derfor af vejret sydpå. Midt i juni måned kan man pludselig opleve en invation af gammaugler og finde dem overalt i haver og i naturen.
Efter parringen begynder de ret hurtigt at lægge æg på planterne. Hunner lægger mere end 500 æg , enkeltvis eller i hobe. Efter en uges tid klækker larverne, som straks går igang med at skelletere bladene. Larverne har 4 stadier og som de gennemløber i løbet af ca en månedstid. Hele udviklingstiden for en generation er på ca 8 uger. Udviklingstiden er særdeles afhængig af temperaturen

Modforanstaltninger

  • Netdækning. Overdækning med gravmasket insektnet kfra først i juni kan hindre æglægning i grønsagskulturer som salta og kål.
  • Ukrudt: I erhvervet anbefales at holde sine afgrøder rene for ukrudt i det forskellige ukrudtsarer er værter for gammauglens larve.
  • Biodiversitet: Forskllige nyttedyr (snyltehvepse angives at kunne angribe larverne og der findes også ægparasitter (Trichogramma). Derfor anbefales en indretning af haven der fremmer tilstedeværelsen af disse nyttedyr

Naturlig bekæmpelse

En have med mange forskellige planter og blomster de blomstrer i hele sæsonen giver mulighed for et rigt insektliv og plads til nyttedyr.

Bekæmpelse

Biologisk bekæmpelse

Produktet Larvex indeholder bakterien Bacillus thurigiensis og kan nu købes hos bl.a shop.nyttedyr.dk
  • Manuel fjernelse: har man kun få planter der er angrebet af larver, vil det være muligt at pille larverne af planterne. Dette gøres bedst om natten hvor de er aktive og kan opdages evt. ved brug af lommelygte.

Kemisk bekæmpelse

Der findes ikke godkendte kemiske bekæmpelsesmidler for private haveejere mod dette skadedyr


Bekæmpelse i erhvervet

I erhvervet anveder man feromonfælder til at registrere ankomsten af de voksne. Herefter behandles med et godkent middel en uge til 14 dage senere.
I erhvervet anvendes til bekæmpelse af gammaugler
: se evt: MiddeldatabasenLæs om andre "Ugler":
Knoporme.htm (Aeruglens larve)
Haveuglen


Gåde råd til bekæmpelse af gammaugler modtages gerne !
Opdateret d. 03-01-2023