Til forsiden

Svampesygdomme

  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk

Generelt om gråskimmel

Gråskimmel i potteplanter (Botrytis cinerea)

Botrytis cinerea
Gråskimmel på en potterose er udviklet under fugtige forhold.
(Botrytis cinerea)
Foto: Magnus Gammelgaard.


Gråskimmel i potteplanter

Gråskimmel er en svampesygdom der fra tid til anden kan angribe mange af vore potteplanter. Som mange andre svampesygdomme er klimaet her afgørende for om der etableres et angreb eller ej. I vore centralopvarmede rum i boligen er det sjældent at fugtigheden overstiger de 75 % og dermed giver anledning til gråskimmelangreb. Værre er det når det drejer sig om vinterhaver, drivhuse eller udestuer, med varierende temperaturforhold. Her opstår der tit dugdannelser på planterne med risiko for gråskimmelangreb.

Botrytis cinerea
Rosenblad med kraftig gråskimmel angreb.
(Botrytis cinerea).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Botrytis cinerea
På nærbilledet ses tydeligt sporedannelsen.
(Botrytis cinerea).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Symptomer


Både blade, stilke, stængler og eventuelt frugter kan angribes. De første symptomer er afhængig af planteart som regel forskellige former for rådpletter. I disse rådpletter dannes senere grålige sporer, der støver når man puster på dem.

Visne blomster eller blomsterblade som falder ned på løvbladene er ofte at betragte som en "madpakke" for gråskimlen. Heri kan den leve og opformere sig indtil vilkårene er optimale for yderligere spredning ind i plantevævet.
Hos visse plantearter f. eks Begonia eller Cyclamen, kan der dannes koncentriske ringe omkring angrebet. Dette skyldes at svampen danner oxalsyre der dræver tilstødende planteceller.

Botrytis cinerea
Blomster der er ved at visne angribes ofte af gråskimmel.
(Botrytis cinerea).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Sygdomsforløb


Gråskimmelsporer findes i dyrkningssæsonen næsten alle vegne i luften. Er forholdene optimale hvilket vil sige høj luftfugtighed kan de spire og give anledning til angreb på vore potteplanter. Gråskimmel kan vokse selv ved lave temperaturer. Nogle få grader er nok. Derfor kan der ofte opstå problemer med planter som er sat til overvintring under kølige forhold. Under disse betingelser er fugtigheden ofte høj og sporerne kan spire.
Normalt kræver gråskimmel såringer af planten for at kunne trænge ind i plantevævet. Sådanne såringer kan udover de menneskeskabte, skabes ved insektangreb eller blot visnende blomster.

Botrytis cinerea
Gråskimmel angreb på alpeviol (Cyklamen) er ret almindeligt.
(Botrytis cinerea).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Botrytis cinerea
Gråskimmel angreb på Begonia. Bemærk ringene omkring angrebet.
(Botrytis cinerea).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Botrytis cinerea
Gråskimmel angreb på Primula (Aurikkel).
(Botrytis cinerea).
Foto: Magnus Gammelgaard.


Modforanstaltninger


  • Ventilation. Gråskimmel trives under fugtige forhold. Hvis der er høj fugtighed tilstede bør man om muligt lufte hyppigt ud. Ved evt at hæve temperaturen i dyrkningsrummet vil, fugtigheden sænkes ventilere.
  • Undgå beskadigelse: Gråskimmel angriber ofte gennem sår. Vær påpasselig ved beskæringen. Rene snit med et skarpt redskab er bedre end flossede såringer. Det er vigtigt at foretage afbladning og beskæring tidligt på dagen så sårene kan nå at tørre ud inden natten.
  • Lys og luft. Planterne eller bladmassen må ikke være for tæt. Ved beskæring skabes der luft mellem planterne. Placer eventuelt planter med større afstand.
  • Fjern blomster. Visnende blomster kan være en slags "madpakke" for gråskimmel. Gå derfor planterne igennem og fjern visne blomster.
  • Kemisk bekæmpelse


    Normalt tilråder man ikke en egentlig kemisk bekæmpelse i forbindelse med privathavebruget. Se evt. under Generelt om gråskimmel

    Bekæmpelse


    Ved konstateret angreb er det vigtigt at fjerne angrebne plantedele og derved minimere den videre spredning.

    Jeg modtager meget gerne gode råd, som jeg så skal forsøge at videreformidle.!

Tilhørsforhold i svamperiget

Knoldskivefamilien




    Opdateret d. 03.01.2023