Til forsiden
  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk

Skadedyr


Laurbærbladloppe (Lauritrioza alacris  (syn: Trioza a.)

Hvorfor ruller bladkanterne på mine laurbærblade..?

Lauritrioza alacris
Sådanne kantrullede blade er typiske symptomer på angreb af laurbærbladloppen (Lauritrioza alacris)
Foto: Magnus Gammelgaard.


Navne (Laurbærbladloppe) efter Eppo


Bay sucker (English)
Bay flea louse (English)
Bay psyllid (English)
Laurel psyllid (English)
Lorbeerblattfloh (German)
Lorbeerblattsauger (German)
Psilla del lauro (Italien)

Laurbærbladloppe

Orangerier og glastilbygninger til vores huse er populære og her er der stor interesse for at dyrke planter der stammer fra middelhavslandene. Ægte laurbær (Laurus nobilis) er en af disse. Ofte sker der det at blinde pasagerer flytter med og hos denne plante er det især forskellige arter af skjoldlus og uldlus som er problemet.
Et relativt nyt skadedyr under Danske forhold er imidlertid laurbærbladloppen. Symptomerne er oftest ret typiske nemlig bladrulninger. Nyudviklede blade ruller fra kanten og parallel med længderetningen nedad. Disse bladrulninger (galler) skyldes sugninger frembragt af nymfer fra laurbærbladloppen.
Planten skades ikke særligt i vækstkraft ved disse bladloppeangreb.
Laurbærbladloppen er ret udbredt i det sydlige England hvor ægte laurbær kan trives ude hele året. I Danmark er laurbær ikke vinterhårdføre og må overvintres i drivhus



Udseende

De voksne, vingede bladlopper er 3-4 mm lange, gulligbrune og med transparente vinger. Nymferne er gullige og udskiller masser af hvidt, vatagtig voks hvorfor de ofte forveksles med uldlus eller skjoldlus. Ligesom disse udskiller de også en del sukkeragtigt sekret (honningdug), der medfører at bladene underneden for en glinsende overflade.



Lauritrioza alacris

Typiske skader efter angreb af laurbærbladlopper  (Lauritrioza alacris).
Foto: Magnus Gammelgaard.

Lauritrioza alacris

Her ses nymferne som gemmer sig i de sammenrullede blade (Lauritrioza alacris).
Foto: Magnus Gammelgaard.



Lauritrioza alacris

Nymferne af laurbærbladlopper udskiller store mængder af voksagtig hvide plamager (Lauritrioza alacris).
Foto: Magnus Gammelgaard.
<

Biologi

Laurbærbladloppen overvintrer som voksen i løvet af laurbær eller andre planter i nærheden. I april maj måned når plantevæksten går i gang, begynder hunnerne efter parring at lægge æg på undersiden af bladene og langs med bladkanten. Hver hun kan lægge ca. 100 æg. I forbindelse med æglægningen punkterer hunnerne plantevævet, hvilket medfører at bladet ruller sammen omkring æggene. Efter ca. 10 dage klækker æggene og nymferne starter straks deres sugninger på bladet. Samtidig udskiller de en masse voks og er herved godt beskyttet. I sidste nymfestadie forlader de de sammenrullede "galler" og vandre ud på bladundersiden hvor de skifter til voksenstadiet. Der fremkommer flere generationer i løbet af en sæson.

Skade

Det er sjældent at angreb fra laurbærbladloppen influerer på planternes væksthastighed. De kantrullede blade bliver dog med tiden gullige og brunlige for til sidst at falde af.

Modforanstaltninger

  • Undersøg planterne for forekomst af laurbærbladlopper inden du køber.
  • Biodiversitet. En have med varieret beplantning og mange skjulesteder for insekter, heriblandt forskellige snyltehvepse, giver gode muligheder også for nyttedyr der kan bekæmpe skadedyrene. 

Naturlig bekæmpelse

Iæs om  næbtæger på nyttedyr.htm er meget effektive til at bekæmpe laurbærbladlopper. Derfor er det en god idé at give planterne et udendørs ophold sommerophold på terrassen så næbtægerne kan få adgang. Også mariehøns kan bekæmpe laurbærbladlopper

Bekæmpelse

 

Aktiv stof Handelsnavn Mere information
pyrethrin I ogII + rapsolie
Insektfri
ECOstyle A/S


Insektmidler er oftest bredspektret og skader nyttedyrene


Gåde råd til bekæmpelse af laurbærbladlopper modtages gerne !


Andre bladlopper:


Opdateret d. 03-12-2023