Til forsiden
  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk

Skadedyr

Generelt om snegle

Nøgen havesnegl (Arion hortensis )

Hvem laver huller i bladene og i mine rodfrugter..?

Arion hortensis Deroceras agreste

Nøgen havesnegl (Arion hortensis) er den mest almindelige snegleart uden hus i vore haver. Især i køkkenhaven kan den være et problem.
Foto: Magnus Gammelgaard.


Navne

Garden slug (English)
Limace des jardins (French)
Gartenwegschnecke (German)
Babosa de los jardines (Spanish)

Nøgen havesnegl

Nøgen havensnegl er nok den mest almindelige snegleart vi har i vore haver. Agerneglen er kan også findes i haverne, men er i Danmark mere almindelig på marken.

Symptomer

Huller i bladene, ofte uregelmæssige er symptomer på sneglegnav. Bladgnavet findes ofte inde på selve bladpladen modsat når det gælder en række biller og larver, som kun er i stand til at gnave fra bladkanten og ind mod midten. Normalt er bladnerverne tilbage selv efter kraftige angreb. Finder man samtidig glinsende sneglespor (snegleslim), enten på planten eller jorden omkring, er diagnosen mere sikker. Snegle skjuler sig som regel om dagen, så det kan være en rigtig god idé at gå på sneglejagt om aftenen medbringende en lomme lygte.

Denne snegleart kan være et stort problem, når det drejer sig om nyfremspirede grøntsagskulturer. Her kan angrebet f. eks i salat, være så voldsomt at man forledes til at tro, det er fremspiringen der er problmet.

Arion hortensis

Nøgen havesnegl (Arion hortensis) er normalt helt sort og ofte gullig/orange på undersiden.
Foto: Magnus Gammelgaard.


Arion hortensis

Nøgen havesnegl (Arion hortensis) angriber ofte kartofler i jorden.
Foto: Magnus Gammelgaard.


Biologi

Nøgen havesnegl bliver mellem 2 og 3 cm store når de er udvoksede. De er som regel ret mørke hvilket adskiller dem fra agersneglen. Som andre snegle er også denne art hermafrodit (både han og hun) og efter parring med en artsfælde, kan en voksen snegl lægge mere end 300 i løbet af en sæson. Æggene er ca. 1 mm store og gennemsigtige. De lægges i klumper under sten og jordknolde, hvor der er en konstant fugtighed. Æggene kækkes efter 14 dage til 3 uger og de nyklækkede snegle er strak parat til at æde. Især små snegle kan være vanskelige at registrere og ofte ser man dem først når de har forvoldt skade på planterne.

Dækker man sine afgrøder med insektnet opnås højere luftfigtig og dermed ideelle forhold for sneglene. Man kan derfor få sig en ubehagelig overraskelse, når nettet fjernes for at høste afgrøden.

Modforanstaltninger

Sneglene genner sig i skygge under blade , sten og knolde. Har man hække omkring urtehaven er dette et yndet sted for sneglene at opholde sig om dagen, eller under perioder med tørvejr. Dækker man med insektnet, kan det være nædvendigt at foretage udstrøning af ferrifosfat granulat inden netdækningen fortages. Læs iøvrigt mer under "Generelt om snegle"


Bekæmpelse

Læs under "Generelt om snegle"


Gåde råd til bekæmpelse af snegle modtages gerne !Opdateret d. 04.01.2023