Til forsiden

Svampesygdomme

  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk

Generelt om meldug


Rosenblad med kraftig meldugbelægning (Sphaerotheca pannosa) .
Foto:
Magnus Gammelgaard.


Nærbillede af et sporer (konidier)fotograferret gennem stereolup (Sphaerotheca pannosa) .
Foto:
Magnus Gammelgaard.


Nærbillede af et sporebærer (Conidiephorer) samt (konidier)fotograferret fra siden, gennem stereolup (Sphaerotheca pannosa) .
Foto:
Magnus Gammelgaard.


Her ses sporebærer og de enkelte sporer gennem stereomikroskop (Sphaerotheca pannosa) .
Foto:
Magnus Gammelgaard.


Om Rosenmeldug

Både indendørs på potteroser og udendørs er angreb af rosenmeldug særdeles almindeligt. Knopper,skud samt blade kan angribes og som hos mange andre planter kan rosen meldug også overvintre i forbindelse med knopper og stængler.
Der er står forskel på sorternes modtagelighed hvorfor man bør undgå de mest modtagelige. Sorterne Ingrid Bergmann og Astrid Lindgrener gode sunde sorter også når det gælder modstandskraft mod stråleplet.
Skaderne i roser er forkrøblede skud samt væksthæmning.

Angreb af meldug slår sjældent planterne ihjel, så defor anbefaler man normalt ikke at sprøjte i privathaver. Følgende midler har effekt på meldug på prydplanter.

Aktiv stof Handelsnavn Mere information
1) Svovl
Svampefri ECOstyle A/S


1)Sprøtning med svovl har i mange år været anvendt til bekæmpelse af svampesygdomme, herunder meldug. Man regner svovl for at være ret harmløst for miljøet, hvorfor det idag er tilladt at sprøjte økologiske frugtplantager med svovl. I erhvervet anvendes normalt såkaldt sprøjtesvovl, som dog mig bekendt kun forhandles i større portioner der ikke er egnet for privathavebruget. Produktet Sulphon er en såkaldt "klar til brug formulering".

GroGreen Feed & Shine er en bladgødning med EDTA* chelateret mikronæring, kvælstof, naturlige planteolier og afspændingsmiddel. Produktet har en sideeffekt på Rosenmeldug og skulle ved ugentlige sprøjtninger gøre roserne modstandsdygtige mod denne sygdom.
http://emarker.dk/

Natrium bicarbonat kan bl.a. købes hos Matarialisten. Der kan opstå svidninger på bladene, afhængig af planteart. En dosering på 0,1 % (1 gram pr liter vand) vil normalt kunne anvendes. Se bagepulver.htm
Midlet er ikke godkendt i Danmark


Generelt om meldug

eller
Alternativ bekæmpelse: Se :Botaniske pesticider

Tilhørsforhold i svamperiget

Meldugsvampene

    Opdateret d. 21.02.2023
    Til forsiden