ForsidenForsiden
  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk


Svampesygdomme

Tulipangråskimmel "Tulip Fire" (Botrytis tulipae)

"Hvorfor bliver mine tulipaner plettede..?"

Botrytis tulipae
Visne blade og lyse spætninger er typiske symptomer på tulipangråskimmel.
Foto: Helle Troelsen.

Navne

Tulip Fire (English)
Tulpenfeuer (German)
feu de la tulipe (French)
fuego del tulipan (Spanish)

Svampen Botrytis tulipae hører til knoldskivefamilien

Tulipangråskimmel

De er så drilske de tulipaner. Vi elsker dem ved forårstide, men store forventningerne fører ofte til skuffelser når resultatet udebliver. En lang række svampesygdomme kan angribe tulipaner - især løgene. I fugtige vintre og forår med megen regn kan nogle planter komme til at se ud som på ovenstående foto. Her er det tulipangråskimmel som er årsagaen. Gråskimmel kender vi fra mange andre afgrøder, men denne her art angriber kun tulipanslægten.
Sygdommen kan ikke kureres, men man kan komme langt med sunde løg og de rette dyrkningsbetingelser.


Botrytis tulipae
Tulipanblad med typiske symptomer på tulipangråskimmel. De cirkulære pletter med en mørk midte kaldes for aboterende gråskimmel. Sporer er spiret på bladet, men siden er angrebet stoppet på grund af udtørring (Botrytis tulipae).
Foto: Helle Troelsen.

Botrytis tulipae
Også selv blomsterhoveet kan angribes. Her ses "aborterende" gråskimmel på blomsten (Botrytis tulipae).
Foto: Helle Troelsen.


Symptomer

På bladene findes grågule pletter ofte med en rødlig/brun rand. Dette fænomen kalder man for "aborterende gråskimmel" og skyldes at svampesporerne er spiret og infektionen har fundet sted, men udviklingen er stoppet da klimaforholdene (tørt vejr) ikke længere har været gunstig for svampen. Når svampen at udvikle sig kan hele bladpartier visne.
Ved kraftige angreb kan der i meget fugtige perioder ses en grålig belægning i forbindelse med pletterne. Dette er svampens sporer (konidier), der kan spredes til nye planter. Konidier siddder på såkaldte sporebærere og ligner i mikroskop små druesklaser, hvorfor svampen i gamle kaldtes for drueskimmel
Er forholdene gode kan store dele af bladene rådne. Man kan opleve at løgene er så kraftigt angrebne at spirerne dårligt når at komme op over jordoverfladen før de rådner væk.
Graver man løget op vil der udover den grålige sporebelægning findes små sorte 1-2 mm store, såkaldte hvileknolde kaldet sklerotier. Disse er knolde, der falder af løgene, er istand til at ligge i jorden i adskillige år og så igen angribe, hvis der sættes nye løg det samme sted.
Der findes mange andre svampesygdomme der angriber tulipaner. Rodfiltsvamp (Rhizoctonia tuliparum) kan således godt forveksles med tulipangråskimmel, men denne medfører oftest at de nye spirer rådner inden de kommer op over jordoverfladen. Pennicillium er en anden svamp der i kombination med andre svampe også kan gøre stor skade på tulipaner.

Forvekslingsmuligheder

Rodfiltsvamp (Rhizoctonia tuliparum

Sygdomsforløb

Oftest er det løgene som er smittet allerede når de sættes. Jordsmitte kan også forkomme, hvis man sætter løg i en jord hvor der tidligere har vokset tulipaner med gråskimmel. Der kan også ske en spredning af svampesporer fra blade over jorden til nærtstående planter, men sjældent over større  afstande.
Tulipangråskimmel optræder især i år hvor vinteren og især det tidlige forår, har været meget fugtige.
Ifølge Landbrugsstyrelsen er det kun Tulipa-slægten der angribes  af Botrytis tulipae. "Narcis angribes af B. narcissicola og B. polyblastis".

"Af andre løg- og knoldplanter kan nævnes Gladiolus, der angribes af B. gladiolorum, Hyacinthus af B. hyacinthi, Galanthus af B. galanthina og Lilium af B. elliptica".Kilde: Landbrugsstyrelsen

Modforanstaltninger

  • Køb løg hos leverabdører du har tillid til og som sælger sunde løg.
  • Vælg robuste sorter som erfaringsmæssigt ikke angribes.
  • Undersøg løgene inden du sætter dem og frasorter syge løg.
  • Plant tulipanløg på en solrig plads og på en jord med godt dræn.
  • God afstand mellem løg hindre smitte fra et løg til et andet

Bekæmpelse

  • Tidligere kunne man nedsænke løg i en fungicidopløsning, men denne mulighed er ikke tilstede i dag.

Kemisk Bekæmpelse

Der findes ikke godkendte midler til bekæmpelse af denne svamp.

Tilhørsforhold i svamperiget

knoldskivefamilienLæs også

Generelt om  Gråskimmel
Opdateret d. 12.05.2023

Valid HTML 4.0 Strict