ForsidenForsiden
  Besøg fotogalleriet på www.plantesygdomme.dk

Skadedyr

Rosen-/æblecikaden (Edwardsiana rosae)

"Hvorfor får mine roser hvidspættede blade..?

Edwardsiana rosae
Symptomer på angreb af cikader er meget karakteristiske. Lyse kantede bittesmå felter, som især er tydelige på mørkbladede planter (Edwardsiana rosae).
Foto: Magnus Gammelgaard.
Generelt om cikader

Navne

Rose-/Apple leafhopper (English)

Rosencikaden

Rosencikaden hører til underfamilien af småcikader, hvoraf der findes mere end 200 forskellige arter i Danmark. De fleste af dem ser vi ikke meget til, men rosencikaden kan dog i forbindelse med dyrkning af denne plante give problemer. Typisk for disse små cikader er at de springer hurtigt væk hvis man forstyrrer dem.

Edwardsiana rosae Edwardsiana rosae
Her ses henholdsvis nymfe (til venstre) og voksen rosencikade (til højre).
.(Edwardsiana rosae). Foto: Magnus Gammelgaard.


Edwardsiana rosae
Rosencikader på undersiden af et rosenblad (Edwardsiana rosae).
Foto: Magnus Gammelgaard.

Symptomer

Symptomerne på angreb af rosencikader er meget karakteristiske. Små lyse og kantede "vinduer" der sidder tæt sammen, ses ofte på bladoversiderne. Skaderne ses kraftigst på mørkbladede sorter.
Det ser ud som om at planter der i forvejen har det vækstmæssigt dårligt, bliver kraftigst angrebet og disse insekter er demed med til at forstærke dårligdommene.
Ved kraftige angreb kan bladene helt visne og falde af og planternes vækst hæmmes derfor en hel del. Oftest er angrebet uden betydning for væksten.
Ellers er angreb af rosencikader mest af æstetisk betydning.

Ud over roser har rosencikader flere værtplantearter. Jordbær, hindbær, brombær, kirsebær får ofte angreb. På æbletræer ses også de typiske kantede "vinduer" på bladoversiden. Fra udlandet beskrives skader som er frembragt på selve frugten som værende absolut kvalitetsforringende og den betragtes her som et skadedyr.
Ligesom bladlus er cikader kendt for at kunne overføre virussygdomme fra plante til plante.

Edwardsiana rosae Edwardsiana rosae
Symptomer på angreb af rosencikader på æble (venstre). Til højre ses nymfe og voksen på bagsiden af et æbleblad.
.(Edwardsiana rosae). Foto: Magnus Gammelgaard.

Livscyklus

De voksne cikader overvinter som æg der er stukket ind i sidste års skud. Hen på foråret klækker disse æg og de nyklækkede helt lyse nymfer, begynder straks at suge på de nyudviklede blade. Efter flere hudskifter udvikles vinger og de voksne kan spredes over større afstande til nye værtplanter.
Der udvikles 1-(2) generationer årligt afhængig af klimaet.

Modforanstaltninger

  • Beskæring: Rosencikader lægger æg i sensommeren/efteråret på de sidste nye udviklede skud. Disse æg overvintrer og er starten på den nye generation om foråret. Forskellige former for beskæring hvor disse skud fjernes, vil kunne begrænse angrebsniveauet den kommende sæson.


Bekæmpelse

Ofte kan man med enkle midler opnå en en stor reduktion af skadedyrerne. En kraftig vandstråle rettet op under bladene kan fjerne mange cikader.

Biologisk bekæmpelse

I litteraturen nævnes rovtæger (se: taeger.htm) at være de vigtigste nyttedyr for bekæmpelse af rosencikaden.

Kemisk BekæmpelseAktivt stof Handelsnavn Mere information
Pyrethrin I og II + rapsolie Insektfri Spruzit N klar-til-brug ECOstyle A/SDet gøres opmærksom på at brug af kemiske bekæmpelsesmidler kan skade de naturlige nytteorganismer i haven.

Andre Cikader:


Opdateret d. 05.01.2023

Valid HTML 4.0 Strict